مصاحبه سفیر جمهوری اسلامی ایران
محمد ایرانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در کویت در مصاحبه اختصاصی خود با روزنامه الرای ضمن مناسب توصیف کردن روند مناسبات دو کشور به برخی ابهامات به شرح ذیل پاسخ داد.
1- روند روابط دوجانبه میان دو کشور دوست و همکاری میان آنها با توجه به دوره جدید را چگونه می یابید؟
ج : روابط جاری دو کشور جمهوری اسلامی ایران و دولت کویت سیر طبیعی خود را دارد. بی تردید وضعیت حاکم برجهان پس از پیدایش و شیوع ویروس کرونا تمام معادلات و مناسبات بین کشورها را تحت تأثیر قرار داد، امّا خوشبختانه بدلیل مزیّت های جغرافیایی و روابط تاریخی و سنّتی و همچنین لزوم همکاریهای منطقه ای، روابط دو کشور در وضعیت خوب و مناسبی قرار دارد و روبه جلو میباشد،تبادل پیام های رهبران و مقامات دو کشور به مناسبت های مختلف و احیاناً دیدارها و تماس ها هم چون گذشته ادامه دارد.
2- با توجه به پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تا چه حد به احیای توافق هسته ای خوش بین میباشید؟
ج: ما همواره خوش بین بوده ایم. توافق هسته ای بین ایران و گروه 5+1 یک توافق مشترک بوده که یک قطعنامه ی شورای امنیّت (2231) ضمانت این قرارداد را برعهده گرفته است. این توافق حاصل گفتگوهای پیچیده ی 13 ساله و در نهایت 13 ماه مذاکرات فشرده بوده است و لذا جمهوری اسلامی ایران بر حفظ آن تأکید داشته و دارد و به طور طبیعی خواستار بازگشت به وضعیت گذشته است. معتقدیم بهترین برخورد مقامات جدید کاخ سفید بازگشت به توافق است. در این صورت، ایران نیز به سرعت تعهدات خود را کامل به اجرا خواهد گذاشت.
تنها نگرانی موجود ما در حال حاضر، همان نگرانی کل کشورهای منطقه است و آن به ماجراجوئی ترامپ در روزهای پایانی وی در کاخ سفید برمیگردد که ممکن است برای مسدود کردن هرگونه گشایشی در روابط دولت آقای بایدن با جمهوری اسلامی ایران دست به اقدامات نسنجیده و خطرناکی بزند.
3- آیا ایران با انجام گفتگوهای جدید جهت پرکردن خلأهای احتمالی در توافق گذشته موافق است؟
بازگشت به توافق هسته ای نیاز به مذاکره و تعیین پیش شرط ندارد. آقای بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا جزو تیم آقای اوباما در جریان مذاکرات و توافق هسته ای بوده و این تیم یک بار نه فقط با ایران بلکه باتفاق اعضای ثابت شورای امنیت سازمان ملل باضافه آلمان این توافق را امضاء کرده اند و بسیار طبیعی است که برگردند و نسبت به تعهدات خود پای بند باشند. متأسفانه برخی کشورهای منطقه از بازگشت بایدن به توافق هسته ای نگران هستند و آنها امیدوار بودند سیاست های فشارحداکثری آقای ترامپ علیه مردم ایران به نتیجه برسد، امّا این اتفاق نیفتاد. بنظر ما شکست آقای ترامپ در انتخابات به معنای شکست سیاست های او، به ویژه سیاست های حداکثری او، بود. توافق هسته ای که تمام دولت های بزرگ در آن حضور دارند میتواند نمونه مناسبی برای حلّ و فصل بسیاری از بحرانهای دنیا باشد. دنیایی که مردم آن نیاز به آرامش و امنیت دارند نه جنجال و ماجراجوئی.
4- انتخابات ریاست جمهوری در ایران چه زمان برگزار میشود و آیا نامزدهایی وجود دارند که از محبوبیت مردمیکافی برخوردار باشند؟
انتخابات ریاست جمهوری در ایران هر چهار سال یکباردر ماه ژوئن برگزار میشود و دوره ی سیزدهم آن قرار است در جمعه 27ژوئن 2021 برگزار شود. این انتخابات و دهها انتخابات دیگر همواره با استقبال مردمی و درصد بالایی از شرکت کنندگان واجد شرایط روبرو بوده است. پیش بینی منابع داخلی کشور این است که این بار نیز همانند گذشته شاهد حضور مردمیگسترده باشیم. البته تعداد نامزدهای این پست هنوز مشخص نیست امّا بنظر می رسد از تمام طیف های سیاسی موجود در کشور نامزدهایی برای رقابت شرکت خواهند کرد.
5- سخنانی در مورد وضعیت جسمانی امام خامنه ای گفته میشود آیا این سخنان صحیح میباشد، نحوه تعامل با رهبر جدید و شیوه انتخاب ایشان،ضمن آرزوی طول عمر و سلامتی برای رهبر کنونی، چگونه میباشد؟
حال عمومی رهبر انقلاب خوب و طبیعی است. هر از چندگاهی شایعاتی با اهداف مشخص در مورد وضعیت سلامتی ایشان در رسانههای خارج از ایران منتشر میشود. علاوه بر تکذیب خبر اخیر،حضور چند نوبت ایشان در رسانه ی ملّی جمهوری اسلامی و سخنرانی نشان از عدم صحّت اخبار موجود دارد. به هر صورت شیوه ی انتخاب رهبر جدید در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (اصل 107 تا 111) بوضوح بیان گردیده و جای ابهامی وجود ندارد. یکی از وظایف مجلس خبرگان که متشکل از 88 نماینده منتخب مستقیم مردم است ، انتخاب مقام رهبری در زمان ضرورت است.
6- آیا ایران موفق به ساخت واکسن «کرونا» شده است ؟ وضعیت بیماری «کرونا» در ایران هم اکنون چگونه است؟
وضعیت شیوع ویروس کووید -19 در ایران همانند سایر کشورهای منطقه و جهان از فراز و نشیب هایی برخوردار بوده است. با شروع بحران در ابتدای سال موج اوّل شیوع بسیار گسترده بود در موج دوّم میزان مبتلایان و فوت شدگان کاهش پیدا کرد، امّا با پایان یافتن فصل تابستان و ورود به پاییز مجدداً وضعیت حادّی را شاهد بودیم. این مرحله که موج سوّم نامیده میشود بسیار شرایط سختی را برای مردم ایران به دنبال داشت. متأسفانه به دلیل اعمال تحریم های ناعادلانه و غیر انسانی از سوی ایالات متحده علیه مردم ایران حتی ورود داروهای مربوطه با مشکل مواجه شد.امّا بحمدالله و با کوشش مسئولین اعمال محدودیت های اجباری و البته همیاری مردم ماه گذشته از این مرحله نیز عبور کرد و خوشبختانه حدود یک ماه است که میزان مبتلایان و فوت شدگان بشدّت پایین آمده و سیر نزولی را طی میکند.
مراحل ساخت واکسن «کرونا» در جمهوری اسلامی ایران توسّط چند شرکت مهم داروئی با قوّت دنبال میشود تا کنون مرحله سوّم آزمایش آن به اتمام رسیده و از 15دسامبر وارد مرحله تست بالینی محدود گردیده است. مسئولین ذیربط امیدوار هستند تا پایان سالجاری ایرانی(اواسط مارس آینده) این واکسن محلّی که خوشبختانه با حمایت و نظارت سازمان بهداشت جهانی در دست تهیّه است بتواند در اختیار مردم قرار گیرد.
7-آیا مبادلات تجاری میان دو کشور روند مناسبی را طی میکند؟
علی رغم شرایط سختی که حاصل شیوع ویروس «کرونا» در دوکشور است امّا تبادل تجاری بین دو کشور از وضعیت نسبتاً خوبی برخوردار است. در مجموع از طریق دریایی و برخی پروازهای باری این جریان تجاری بین دو کشور استمرار دارد. البته در مقایسه با سال گذشته که امور به صورت طبیعی جریان داشت حجم تبادل تجاری کاهش یافته است به همین میزان ترددّ مسافرین کویتی و مقیمین ایرانی نیز کاهش یافته است. امّا به دلیل مزیّت های مختلفی از جمله مسیر کوتاه ، کیفیت و قیمت مناسب که برای تجار و کار تجاری عامل مهمی محسوب میشود تعامل و تبادل بین دوکشور در وضعیت نسبتاً مناسبی است. جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده است آمادگی دارد در هر شرایطی در جهت رفع نیازهای عمومی مردم کویت مساعدت و همکاری نماید.
8- نقش کویت در برقراری آشتی میان کشورهای عربی خلیج فارس(م) و دیدار آینده سران این کشورها در ریاض را چگونه ارزیابی میکنید؟
جمهوری اسلامی ایران از هرگونه تلاشی که به رفع اختلافات و ایجاد یکپارچگی بین کشورهای منطقه منجر شود استقبال میکند. بی تردید تلاش های کویت به ویژه اقدامات امیر راحل برای فراهم نمودن فضایی که رهبران کشورهای شورای همکاری بتوانند گرد هم جمع شوند و پس از ایشان اقدامات عالیجناب امیر و وزیر محترم خارجه مایه قدردانی و خوشوقتی است و گویای سیاست معتدلی است که همواره کویت برای حلّ و فصل مسائل و مشکلات منطقه و خارج منطقه از آن بهره میبرده است. ما در ایران معتقدیم هرتلاشی که کمک به رفع اختلاف کشورهای این منطقه کند کمک به همبستگی برای ایجاد امنیت و ثبات بیشتر در منطقه است و این امر به سود همه خواهد بود.
9- تا چه زمان حمایت ایران از گروه حوثیها در یمن ادامه خواهد داشت؟
جمهوری اسلامی ایران همواره دو طرف درگیر در یمن را دعوت به گفتگو و مذاکره مستقیم نموده است و در این راستا از هرگونه تلاشی که منجر به مصالحه شود استقبال نموده است. همه می دانیم فاجعه انسانی بزرگی در یمن رخ داده و متأسفانه ادامه دارد. مردم یمن شرایط بسیار سختی را سپری میکنند، بیش از 5 سال است که اکثریت مردم یمن در محاصره هستند و روزانه صدها تُن بمب روی سر آنان فرود می آید. یادمان نرود که بیشترین تعداد مردم و بیشترین مقدار از سرزمین یمن در اختیار دولت نجات ملّی است. اینها فقط حوثی نیستند بلکه تمام طیف های سیاسی و اجتماعی و مدنی مردم در آن حضور دارند ولی متأسفانه در محاصره کامل زمینی،دریایی و هوایی قرار دارند. این بحران راه حل نظامی ندارد و فقط با گفتگو و مصالحه قابل حلّ است. بنابراین مشکل متوجه طرفی است که اعتقاد به مصالحه و مذاکره نداشته و شیوه برخورد جنگی را ترجیح می دهد.
10- روابط ایران با کشورهای خلیج فارس(م) را چگونه ارزیابی میکنید؟
جمهوری اسلامی ایران به عنوان همسایه بزرگ کشورهای عربی حاشیه ی خلیج فارس به دنبال بهترین رابطه با همسایگان جنوبی خود است. منافع و مصالح خود و دیگر کشورها را در برقراری رابطه حسن همجواری می داند و بر امنیت و ثبات این منطقه تأکید دارد. دلیل آن نیز طرح ابتکار هرمز است که توسط ریاست جمهوری جناب آقای دکتر حسن روحانی در سال 2018 ارائه گردید و مورد استقبال بیشتر کشورهای منطقه و خارج از منطقه قرار گرفت.
11- پیام شما برای اتباع ایرانی مقیم کویت چیست؟
هموطنان ایرانی ما همانند بسیاری از مقیمان کشورهای خارجی در کویت، در شرایط سخت ناشی از شیوع ویروس کرونا وضعیت سختی را متحمل شدند. بخشی از اتباع ایرانی مقیم خلال ماههای اوّل نتوانستند به کویت برگزدند و البته سپس از طریق کشور ثالث با اقامت 15 روز اجباری وارد کویت شدند و تعداد دیگری از آنان به دلیل شرایط سخت معیشتی به ایران بازگشتند ولی در مجموع اکثر آنان سالیان متوالی است که در کویت کنار مردم خوب این کشور زندگی میکنند و راضی هستند. مقیمین ایرانی به اعتراف بسیاری از مقامات کویت جزو بهترین و آرام ترین و قانونمندترین اتباع خارجی مقیم هستند که کویت را همانند سرزمین مادری خود دوست دارند. از همین جا برای همه آنان آرزوی سلامتی و روزهای خوشی را دارم.
12- آیا احتمال می رود در سال 2021 شاهد گشایش در روابط ایران و عربستان باشیم؟
در مورد روابط با عربستان ، از همان ابتدا ما اعتقادی به قطع رابطه نداشتیم. عربستان سعودی را کشور مهم و بزرگ در منطقه می دانیم و معتقدیم در چارچوب همکاریهای مشترک میتوانیم بر بسیاری از مشکلات دوجانبه و مشکلات منطقه ای فائق آئیم. بارها آمادگی خود را برای شروع مذاکرات در هر مکان و زمان و تحت هرعنوان به صورت مستقیم و غیرمستقیم باطلاع برادران خودمان رسانده ایم و گفته ایم حاضریم به دور از اتهامات بی اساس همه موضوعات اختلافی را در پشت میز مذاکره به بحث بگذاریم. امّا طرف مقابل پاسخی مناسب و مثبت به این درخواست ما نداده است. بنابراین جمهوری اسلامی ایران عامل استمرار این وضعیت نیست.
13- از کدام زاویه به موضوع احتمال خروج نیروهای آمریکائی از عراق می نگرید؟
آمریکائیها دیر یا زود میبایست منطقه را ترک کنند، این خواست مردم این منطقه و خواست مردم عراق است. از نظر ما حضور آمریکائیها عامل تشنج و بی ثباتی است . همه ما شاهد بودیم آنان در یک اقدام ناجوانمردانه و در یک تجاور آشکار اقدام به ترور حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس نمودند که این روزها سالگرد شهادت آنان مردم دو کشور ایران و عراق را غمگین کرده ولی در عین حال بهم پیوند بیشتری داده است. شهید سلیمانی بی تردید یکی از فرماندهان بزرگ میدانی و محبوب در جنگ علیه تروریسم داعش بود و سهم بزرگی در جلوگیری از سقوط شهرهای بزرگ عربی داشت. در میدانهای متعددّی در شمال و مرکز عراق و در غرب و شرق سوریه مقابل تروریست های تکفیری ایستاد و در بازپس گرفتن این مناطق نقش مهمّی ایفا کرد. ترور این فرمانده لایق به دست نیروهای آمریکائی بیشترین خدمت را به تروریست های داعش کرد. لذا امروز ما شاهد احیای لایههایی از این جریان تروریستی هستیم.